Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Felvidéki gombócleves

Hozzávalók: 30 dkg marhacsont, 20 dkg vegyes zöldség, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, egész bors, 2 dl tejföl, 5 dkg liszt; a gombóchoz: 10 dkg sertéshús, 5 dkg marhahús, 5 dkg füstölt kolbász, 3 dkg füstölt szalonna, 25 dkg burgonya, 1 tojás, fél citrom, só, őrölt bors.

Elkészítés: A csontokból és a zöldségekből másfél liter vízzel tartalmas, jó ízű csontlevest készítünk. Amikor a leves elkészült, leszűrjük, majd ismét felforraljuk. Tejfölből és lisztből készült habarással besűrítjük. Közben elkészítjük a gombócokat: a sertéshúst, a marhahúst, a füstölt kolbászt és a füstölt szalonnát ledaráljuk. Összekeverjük a nyers, jól kinyomkodott reszelt burgonyával, hozzáütjük a tojást és sóval, borssal ízesítjük. Apró gombócokat formálunk, és a forrásban lévő levesbe téve készre főzzük. Kevés citromlével a levest enyhén savanykásra ízesítjük.