Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gulyka

Hozzávalók: 1,5 kg krumpli, 1 kg rétesliszt, 25 dkg főtt füstölt hús, 20 dkg füstölt szalonna, 4 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, majoranna ízlés szerint.

Elkészítés: Tegyünk fel egy jó nagy fazék vizet forrni, tegyünk bele 3 teáskanál sót. Közben megreszeljük a megpucolt, nyers krumplit. A reszelt krumpli levét kinyomjuk, a főtt füstölt húst apróra vágjuk és rátesszük a kicsavart krumplira, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sót, borsot, majorannát, a lisztet, és alaposan összekeverjük. Vigyázzunk, hogy a liszt mennyisége mindig megfelelő legyen a krumplinak. A masszából lisztezett kézzel gombócokat készítünk, gyúródeszkára rakosgatjuk. Ha forr a víz, óvatosan belerakjuk a gombócokat, egy fakanállal óvatosan mozgassuk a gombócokat, hogy ne ragadjanak le a fazék aljára, és addig főzzük, amíg a gombócok fel nem jönnek a víz tetejére. Közben vágjuk nem túl apró darabokra a vöröshagymát. A felvágott füstölt szalonnát megpirítjuk, a pörcöt kiszedjük, és a visszamaradó zsírjába beletesszük a vöröshagymát. Ha a gombócok a víz felszínére jönnek, szedjük ki egy mély tálba, és ezzel a finom hagymával, szalonnával és zsírral öntsük le a gombócokat. Nehéz, laktató étel.